Blokkade websites zonder SSL / HTTPS door Google Chrome

De meeste websites maken tegenwoordig gebruik van een SSL certificaat zodat de verbinding veiliger is. Je kunt dit herkennen aan het slotje links bovenin de zoekbalk van je browser. Het is echter mogelijk dat een HTTPS website niet volledig beveiligd is doordat er afbeeldingen, bestanden of zelfs scripts worden geladen die op een onbeveiligde locatie zijn of op basis van HTTP verkeer geladen worden. Dit noemen we ook wel mixed content, dus content uit een beveiligde en onbeveiligde bron. Hiervan krijg je als bezoeker ook een melding i.p.v. het bekende slotje staat er een (!) in de zoekbalk.

De afgelopen tijd is dit vooral een waarschuwing geweest voor bezoekers en website eigenaren echter gaat binnenkort Google Chrome deze data actief blokkeren. Dit omdat de bezoeker niet 100% garantie krijgt dat de onbeveiligde gegevens ook veilig zijn ondanks het SSL certificaat op de website. Dit betekend dat websites die (deels) gebruik maken van onbeveiligde data niet volledig meer zullen werken. Het kan dus zijn dat een afbeelding, video of script die je nu nog gebruikt vanaf dat moment niet meer werkt.

De oplossing hiervoor is eenvoudig namelijk in je website bron kijken of je nog pagina’s, afbeeldingen, videos of andere data aanroept op HTTP basis ipv HTTPS.  Pas vervolgens de bron aan naar een beveiligde (bijvoorkeur eigen website) locatie, zodat je SSL certificaat ECHT het verkeer versleuteld. Vanaf dat moment zal Google Chrome ook je website weer als veilig aanmerken en zal deze weer 100% operationeel zijn.

Is het herkennen en/of oplossen van de foute databronnen te complex? Dan kunnen je hierbij helpen, neem dan contact met ons op.

Geplaatst in nieuws.